CARTEA TEHNICA A STATIEI

SISTEMUL DE TRATARE A APELOR REZIDUALE (ECO TANK )

Acest certificat se refera la Instalatia de tratare a apelor reziduale ECO TANK .
Instalatia de tratare a apelor reziduale ECO TANK a fost proiectata pentru a trata ape reziduale din gospodarii de pana la 150 de persoane, aceasta capacitate fiind pe deplin posibil de atins datorita:

  • rezervei prevazute in compartimentul anoxic
  • capacitatii de a se lucra cu concentratii crescute de namol in compartimentul destinat epurarii aerobe
  • capacitatii de aerare a suflantelor din dotare

Tancurile pot fi folosite si in baterii bine ramforsate, iar echipate corespunzator se realizeaza statii de epurare care pot deservi comunitati de pana la 3.000 persoane.
Instalatia pentru tratarea apelor reziduale a fost conceputa si in scopul epurarii apelor menajere si/sau a apelor usor biodegradabile provenite de la cresterea animalelor sau de la prelucrarea carnii.
Instalatia este de tip monobloc alcatuita din mai multe compartimente fiecare avand un rol specific.
Viata unitatii, atunci cand este instalata si folosita in conformitate cu instructiunile detinatorului certificatului, trebuie sa fie de minim de 25 de ani. Totusi, componentele mecanice vor fi supuse uzurii normale si vor necesita servisare in aceasta perioada.

DESCRIEREA PRODUSULUI

Sistemele oferite de societatea noastra pentru epurarea apelor reziduale cu substante usor biodegradabile se bazeaza pe:

  • fenomene fizice ale transferului de masa
  • fenomene chimice (reactii de hidratare, hidroliza, modificari ale pH-ului, etc.)
  • fenomene biochimice (reactii catabolice, anabolice, inhibarea reactiilor enzimatice)
  • fenomele hidraulice (timpi de retentie, distributia apei uzate in reactor)

Sistemul consta din mai multe compartimente de tratare avand roluri diferite.

Flux tehnologic de tratare a apelor uzate de tip menajer:

La patrunderea apelor reziduale in primul compartiment care functioneaza in regim deficitar de oxigen are loc o prima biodegradare a substantelor organice si a anumitor substante anorganice, cu ajutorul bacteriilor.
Regimul de oxigen este de tip anoxic favorizand reducerea azotatilor si eliminarea fosforului.
In continuare apele reziduale patrund in compartimentul destinat epurarii biologice aerobe care functioneaza pe principiul amestecului complet. Cantitatea de namol biologic si timpii de stationare sunt calculati astfel ca sa se realizeze parametrii de epurare ceruti de legislatia in vigoare.
Oxigenarea apelor se realizeaza prin barbotarea aerului cu ajutorul ventilatoarelor adecvate.
Apele epurate biologic patrund in compartimentul decantor care este astfel conceput incat asigura concomitent o filtrare a acestora, namolul biologic recirculandu-se in interiorul sistemului. Periodic (circa un an) in funtie de conditiile concrete o parte din namol va trebui evacuat in afara sistemului prin vidanjare.
Dupa operatiunea de decantare si filtrare apele sunt evacuate in emisar.
Intregul sistem functioneaza gravitational, energia electrica fiind consumata doar pentru aerarea apelor.

Elemente aditionale:

  • Carcasa hidroizolanta a pompei de aer
  • Pompa de aer
  • Analizor de oxigen dizolvat si emitator de alarma
  • Manuale de instalare, operare si intretinere si ghid de utilizare

FABRICARE

Instalatia este de tip monobloc fabricata din poliester armat cu fibra de sticla, materialul fiind foarte rezistent la umiditate, solicitari mecanice si mediu de reactie acid.
Echipamentul de aerare consta in suflante produse in Japonia cu o foarte mare anduranta in exploatare, avand si consum de energie redus.
Sistemul de introducere a aerului se asigura prin discuri se dispersie produse si comercializate de Stamford Scintific International din Canada, care asigura o aerare corespunzatoare a apelor pentru un consum optim energetic.

Controlul calitatii:

Inspectiile de control al calitatii includ grosimea componentelor, acuratetea dimensionala asamblata si siguranta prinderilor.

LIVRARE, STOCARE SI MARCARE

Unitatile Sistemului de tratare a apelor reziduale ECO TANK trebuie ridicate prin suspendare in punctele recomandate de producator pentru a evita deteriorarea rezervoarelor pe durata descarcarii si amplasarii in excavatie. Descarcarea trebuie supravegheata cu grija, iar echipamentul de ridicare trebuie ales luand in considerare greutatea unitatii, dimensiunile si distanta de ridicare. Toate operatiile de ridicare trebuie sa fie in conformitate cu prevederile legale. Instructiunile producatorului trebuiesc urmate prin folosirea echipamentelor de ridicare potrivite.
Rezervorul de tratate a apelor reziduale ECO TANK trebuie pastrat pe un teren moale fara ascutisuri de la pietre ascutite sau caramizi, etc. care pot deteriora rezervorul. Toate componentele electrice trebuie pastrate intr-un mediu curat si uscat.
Produsul poarta numele producatorului si detalii de contact, certificari de calitate, de mediu si legale inclusiv marca de identificare care include numarul de certificat, etichete care indica conexiunile de intrare si de iesire, numarul de model si numarul maxim de persoane deservite.

INSTALAREA

Generalitati:

S.C. ECO TANK S.R.L. ofera service pentru proiectarea, supravegherea la fata locului si instalarea Sistemelor de tratare a apelor reziduale ECO TANK .
Este necesar sa se impiedice patrunderea apelor pluviale in instalatia de epurare. Obiectele plutitoare care pot sa patrunda accidental in instalatie se retin pe un gratar de curatire. Materialele nebiodegradabile de exemplu covoare, articole de plastic, cauciuc, latex, etc. nu trebuie sa patrunda in sistemele de epurare.
Sistemul de tratare a apelor reziduale ECO TANK nu trebuie instalat in zone care sunt expuse la inundatii fara o protectie adecvata asa cum se specifica de producatori.
Este esential sa se ia masuri de precautie pentru a preveni deteriorarea prin traficul de la fata locului. Suprasarcinile de la vehicule, etc. nu trebuie permise la o distanta egala cu adancimea excavatiei, cu exceptia cazului cand se asigura protectii. Un gard corespunzator trebuie instalat pentru a preveni accesul vehiculelor prea aproape de unitate.

Lucrari electrice:

Conexiunile electrice ale sistemului de tratare a apelor reziduale ECO TANK la carcasa pompei de aer trebuie realizate de o persoana competenta folosind materiale corespunzatoare in acest scop.
Cablurile trebuie protejate de deteriorarea accidentala printru-un tub corespunzator sau alte mijloace de protectie. Carcasa trebuie protejata de deteriorarea accidentala de catre vehicule.

LOCALIZARE SI VENTILATIE

Localizarea sistemului de tratare a apelor reziduale ECO TANK trebuie aleasa astfel incat sa existe un acces adecvat pentru instalare si intretinere ulterioara si desfundare. Curatarea se realizeaza prin spalare si vidanjare.

EVACUAREA APEI REZIDUALE TRATATE

Principii generale:

Sistemul de tratare a apelor reziduale ECO TANK realizeaza epurarea apelor uzate de tip menajer si asigura la evacuare incadrarea efluientului statiei in limitele admise de legistatia in vigoare (CBO5<20 mg/l; solide in suspensie <30 mg/l).
Datorita gradului ridicat de percolare in general nu este nevoie de instalarea sistemelor de difuzie-amestec.

Tratare ulterioara:

In anumite cazuri (de exemplu in vecinatatea unei surse de apa potabila), efluentul poate necesita finisarea si dezinfectarea inainte de descarcare, pentru a reduce nivelurile de bacterii coliforme. ECO TANK poate sfatui sau furniza metode variate de finisare si dezinfectare.

SERVISARE SI INTRETINERE

Eco Tank ofera contracte de servicii si intretinere.

Incinta:

Acolo unde este necesar, zona din jurul rezervorului trebuie ingradita pentru a o proteja de animalele domestice si alt trafic nedorit.

Generalitati:

Sistemul de tratare a apelor reziduale ECO TANK se potriveste pentru colectarea si epurarea apelor reziduale menajere si a celor provenite de la crescatoriile de animale de pana la 30 de capete, prelucrarea carnii si din industria alimentara in general.

Conditii minime ce trebuiesc a fi respectate pentru toate instalatiile:

  • Apa subterana si nivelele de inundatie vor fi intotdeauna sub nivelul de iesire al instalatiei.
  • Descarcarea de la Sistemul de tratare a apelor reziduale ECO TANK trebuie sa se faca intr-un curs de apa in conformitate cu cerintele Autoritatii locale.
  • Toate sistemele de tratare a apelor uzate vor fi marcate fara a se putea sterge cu tipul modelului si echivalentul populatiei astfel incat atunci cand instalatia este completa aceste detalii sa fie clar vizibile in scopuri de inregistrare.

Efluentul care rezulta de la colectorul tratat cu Sistemul de tratare a apelor reziduale ECO TANK va fi in mod normal in limitele standardelor actuale cu conditia ca sarcinile hidraulice si BOD sa fie in limitele recomandate de producator pentru unitatea instalata.
In anumite conditii neobisnuite, efluentul rezultat poate sa nu fie in limitele standardelor. Acest lucru este normal pentru orice proces de tratare a deseurilor biologice si poate fi cauzat de o sarcina hidraulica sau BOD neobisnuita, conditii meteorologice, contaminare cu cantitati excesive de (a) deseuri si grasime, (b) dezinfectanti casnici, (c) detergenti sau otravirea florei sau faunei microbiologice prin alte chimicale.

BAZA DE PROIECTARE

Calitatea apelor brute, influiente in statia de epurare ECO TANK :

Indicatori

Valori la intrare statie

pH 6,5-8.5 unitati pH
CBO5 (consum biochimic de oxigen la 5 zile) < 300 mg/l
CCOCr < 500 mg/l
Materii in suspensii < 350 mg/l
Azot amoniacal < 30 mg/l
Detergenti sintetici biodegradabili < 25 mg/l

Calitatea apelor epurate, ce pot fi evacuate in cursuri de apa:

Indicatori

Valori la evacuare statie

pH 6,5-8,5 unitati pH
CBO5 (consum biochimic de oxigen la 5 zile) < 25 mg/l
CCOCr < 125 mg/l
Materii in suspensii < 35 mg/l
Azot amoniacal < 2,0 mg/l
Detergenti sintetici < 0,5 mg/l

NOTA: in functie de receptorul (cursul de apa) in care se realizeaza evacuarea apelor epurate (efluientul statiei de epurare) indicatorii de calitate ai apelor epurate pot fi inbunatatiti prin dotarea statiei cu echipamente suplimentare.

Se va permite o perioada de aclimatizare dupa darea in functiune a unitatii inainte de a se astepta atingerea parametrilor normali. Aceasta perioada este in general de cateva saptamani si este normala pentru orice instalatie de tratament biologic.

EVALUARE DE MEDIU

CURATARE SI INTRETINERE

Curatirea si intretinerea trebuie realizate de personal instruit si experimentat in conformitate cu instructiunile de functionare si intretinere furnizate de Eco Tank.

Curatarea:

Sistemul de tratare a apelor reziduale ECO TANK se desfunda cu o instalatie de vidanjare. Trebuie sa se acorde atentie pentru a evita deteriorarea duzei furtunului. Zonele primare de depunere se vor desfunda numai in conformitate cu recomandarile detinatorului Certificatului. Pentru o locuinta medie aceasta poate necesita curatare la 18 - 36 luni.
In perioada de curatare/servisare se va realiza decuplarea echipamentelor de la sursa de energie electrica.

SIGURANTA

Siguranta personalului:

Capacul de acces este fixat sigur si blocat pentru a preveni accesul neautorizat. Capacul nu va fi lasat deschis deasupra unui rezervor nesupravegheat. Rezervoarele sunt potential periculoase, in mod particular atunci cand sunt desfundate. Desfundarea nu trebuie facuta niciodata singur. Patrunderea in rezervor se face numai in prezenta personalului autorizat si instruit. Focul deschis poate cauza explozii si nu se va folosi in vecinatatea rezervorului.
Toate Sistemele de tratare a apelor reziduale ECO TANK trebuie localizate, pozitionate si marcate pentru a preveni suprasarcinile sau impactul accidental al vehiculelor.

DIN LEGISLATIA IN VIGOARE

"Apele reprezinta o sursa naturala regenerabila, vulnerabila si limitata, element indispensabil pentru viata si pentru societate".
(art. 1 din Legea Apelor 107 din 1996 completata si modificata de Legea 310 din 2004).

"Poluarea intentionata se pedepseste". (art. 23 alin 6 din Legea Apelor 107 din 1996 completata si modificata de Legea 310 din 2004).

"Evacuarea, aruncarea sau injectarea in apele de suprafata si subterane ..... de ape uzate, deseuri, reziduuri sau produse de orice fel ......care pun in pericol ....mediul inconjurator.....constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani".
(art. 92 din Legea Apelor 107 din 1996 completata si modificata de Legea 310 din 2004).

"Poluarea, in orice mod, a resurselor de apa, daca are un caracter sistematic si produce daune utilizatorilor de apa din aval" - se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani;(art. 92 din Legea Apelor 107 din 1996 completata si modificata de Legea 310 din 2004).

"Cheltuielile efectuate de persoane fizice sau persoane juridice, pentru inlaturarea efectelor poluarii accidentale, se suporta de cel care a produs poluarea". (Legea Apelor 107 din 1996 completata si modificata de Legea 310 din 2004).

Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată.